Mit kell tudni az Elektromos töltőkről?

Mi az e-autó töltés?

Az elektromos autó energia tároló akkumulátorának feltöltése elektromos energiával. A töltést különböző nagyságú villamos energiával lehet megvalósítani. Villámtöltéssel 30 perc alatt 80%-ra tölthetőek az akkumulátorok. Gyorstöltéssel 2 – 5 óra a töltési idő típustól függően. Normál otthoni töltéssel 8-12 óra alatt töltődik 100%-ra az akkupakk.

A járművek feltöltési ideje több tényezőtől együttesen függ, melyek a következők:

 • A töltőponton található csatlakozó típusa
 • A töltőpont által leadható maximális teljesítmény
 • Az alkalmazott kábel típusa (erek száma és áram-terhelhetősége)
 • A kábelen lévő csatlakozók típusa
 • A járművön lévő csatlakozó típusa
 • A járműben lévő akkumulátor telep maximális kapacitása (kWh)
 • Az akkumulátortelep pillanatnyi töltöttsége

Hogyan zajlik egy töltés?

Az elektromos autó töltést két külön területre bonthatjuk, otthoni és nyilvános (közterületi) töltésre.

Otthoni hálózaton történő töltés

 • Létrejöhet a saját villamos hálózaton meglévő (vagy újonnan kiépített háztartási, maximum 16 A-es dugaszoló aljzaton keresztül. Fontos, hogy ilyenkor a vezetékezést, a kötéseket és a biztosítékot előzetesen megvizsgálja szakember azért, hogy a túlterhelésből és hibákból adódó tüzet és baleseteket meg lehessen előzni.
 • Otthoni töltőkészüléken: mivel a hagyományos háztartási belső villamos energia  hálózatot nem folyamatos terhelésre tervezték, ezért rendszeres használat esetén érdemes otthoni töltőkészüléket felszerelni. A hagyományos, 230 voltos (3,7 kW) aljzattól eltérően a kifejezetten az elektromos autók akkumulátorának feltöltésére kifejlesztett töltőberendezések akár 11 kW-os teljesítményt is elérhetnek. A töltési folyamat biztonságosságáról a csatlakozó reteszelése gondoskodik.

Nyilvános töltő berendezés töltési folyamat

 • A feltöltéshez az elektromos autót a töltőoszlop előtt kijelölt – kizárólag elektromos autók feltöltéséhez használható – helyre kell leparkolni, majd az erre alkalmas kábelt a szabad töltőponthoz kell csatlakoztatni.
 • A legtöbb berendezésnél a töltés során a csatlakozót az oszlop mechanikusan rögzíti (reteszeli), így az nem húzható ki, amíg a feltöltési folyamat le nem zárult. 
 • A biztonságos töltő csatlakoztatás után a töltési folyamat indítható.
 • A reteszelés megszüntetéséhez a töltési folyamatot le kell állítani.
 • A töltési folyamatot bármikor meg lehet szakítani, mivel a korszerű járműveknek és az akkumulátor-technológiának köszönhetően ez nem okoz problémát sem az elektromos autó, sem a töltőberendezés számára. 
 • A töltés folytatásához a kábelt ismét a töltőállomáshoz kell csatlakoztatni, ezt követően az áramfelvétel újraindul.

A szabványos közterületi (felügyelet nélküli) töltés esetén a töltési csatlakozó felületek közül itthon és Európában a következők terjedtek el: Type2, CHAdeMO, vagy CCS csatlakozójú kábelek. A kábelen keresztül az erősáramú kapcsolaton kívül gyengeáramú jelátvitel is történik külön vezetékeken a töltés biztonsága érdekében (IEC 61851-1).

 

OTTHONI TÖLTÉS

 

HASZNÁLJON KIFEJEZETTEN AZ ÖN AUTÓJA SZÁMÁRA KÉSZÜLT ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐT!

 

Minden alkalommal a gyári szükség-töltővel tölti elektromos autóját? Belegondolt már, hogy ez milyen veszélyes lehet Önre és a családjára nézve?

Az elektromos autók feltölthetőek a háztartásokban használatos csatlakozó aljzatból is, szükség esetén, kizárólag rövidtávú megoldásként!

Az elektromos autók gyári váltóáramú szükség-töltője általában 3,7 kW töltési teljesítményre képes, amely túlterheli a ház áramhálózatát és a vezetékekben túlhevülést idéz elő, így akár tüzet is okozhat az elektromos autó töltő.

 

 

EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB, MINT EGY HAGYOMÁNYOS AUTÓ TANKOLÁSA.

A fixen felszerelt elektromos autó töltő kábele be van kötve a hálózatra, így csak a csatlakozót kell leemelni és az elektromos autóba dugni. A művelet csak néhány másodpercig tart, és annyira sem bonyolult, mint egy hagyományos autó tankolása.

Az elektromos autósok legfontosabb töltőjének az otthoni elektromos autó töltő tekinthető. Amíg otthon tartózkodunk, jellemzően este és éjszaka töltődik az elektromos autónk. Ezek az elektromos autó töltők általában lassú töltők 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 amperrel töltik az autó akkumulátorát. Így teljesen lemerült állapotról 8-10 óra alatt töltik fel az elektromos autót teljesen biztonságos módon.

A sebesség ezeknél az elektromos autó töltőknél nem gond, hiszen az autó éjszaka nincs használatban, ráadásul az elektromos autósok többsége nem teljesen lemerült akkumulátorral ér haza, így a töltés sem tart a maximális ideig.

 

 

VÁLLALATI MEGOLDÁSOK

 

LEGYEN AZ ELSŐK KÖZÖTT, AKI ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐVEL LÁTJA EL VÁLLALKOZÁSÁT!

 

A kereskedelmi egységek parkolói folyamatosan alakulnak át elektromos autó töltőpontokká.

Egyértelműen látszik, hogy hatalmas az igény az elektromos autótöltőkre, nem csak a háztartások tekintetében, hanem a mindennapos használat során is, amikor éppen egy helyben áll az elektromos autó.

A kereskedelmi egységek esetében több lehetőség is kínálkozik arra, hogy az elektromos autó töltést az üzemeltető üzleti modelljébe integrálhassa.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk