LTP

 

 

A lakás-előtakarékossági szerződés egy olyan megtakarítási- és hitel termék kombináció, mely a rendszeres, havi részletekben történő megtakarításokat követően kedvező kamatozású, lakáscélú kölcsönlehetőséget biztosít.

 

A 2019.05.10-től kötött Egy Otthon KamatBónusz termékcsalád módozatai esetében kamatbónuszt ír jóvá a szerződésekhez tartozó módozat szerinti minimális megtakarítási idő végéig, a megtakarítási évet követő hónapban. A kamatbónusz számítás alapja az adott megtakarítási évben befizetett betéti összeg, de legfeljebb a vállalt havi megtakarítás 12-szerese. A lakás-takarékpénztár csak teljes megtakarítási évekre ír jóvá kamatbónuszt.

 

Kamatbónusz mértéke

 

Egy Otthon Fix termékcsoport esetében: 8,3333%. EBKM:  1,17-1,51 %, kamatbónusz nélkül (-)0,68 - (-)0,92 % a megtakarítási idő függvényében.

 

Egy Otthon Növekvő termékcsoport esetében:

  1. megtakarítási évben 5%,
  2. megtakarítási évben 6%,
  3. megtakarítási évben 7%,
  4. megtakarítási évben 8%,
  5. megtakarítási évben 9%,

6-8. megtakarítási évben 10% évente.

EBKM: 1,13-1,28 %, kamatbónusz nélkül (-)0,68 - (-)0,92 % a megtakarítási idő függvényében.

A kamatbónusz részletes szabályait, feltételeit az Erste Lakástakarék Zrt. Általános Szerződési Feltételek 6/A pontja (Üzletszabályzat) tartalmazza.

A 2018. 10.16-ig megkötött szerződések esetében a megtakarítási időszakban befizetett összegre az állam 30 százalék, legfeljebb évi 72 000 forint állami támogatást nyújt.

A maximális állami támogatás havi 20 000 forint rendszeres befizetés esetén érhető el magánszemélyek esetén. 

 

Milyen feltételekkel és akciókkal köthetünk lakástakarék-szerződést?

LTP-szerződés kötése előtt nem árt tisztában lenni azokkal a feltételekkel sem, amelyeket a lakás-takarékpénztárak támasztanak, illetve azokkal az akciókkal, melyeket nyújthatnak nekünk, ha az adott terméket választjuk.
A lakástakarékok legtöbbször a számlanyitási díjra hirdetnek akciókat, mivel ez egy olyan költség, melyet rögtön a számlanyitáskor meg kell fizetnünk, és ahogy fentebb is írtuk, alapesetben a szerződéses összeg 1%-ának megfelelő összeg. Ezt megspórolhatjuk, ha olyan konstrukciót választunk, ahol a számlanyitási díj 100%-át elengedik, vagy csökkenthetünk rajta, ha például csak a felét vagy egy havi betétnek megfelelő összeget kell kifizetünk a számlanyitáskor. Az egy havi betétösszeg fenti példánkban 20.000 forint, utóbbi esetben számlanyitási díjként is ennyit kell befizetnünk.

Akciós feltételként legtöbbször azt szabják a lakástakarékok, hogy a megtakarítási idő alatt például nem szüntethetjük meg, nem ruházhatjuk át a szerződésünket, tehát hűségvállalást várnak el tőlünk, valamint azt, hogy a havi rendszerességű befizetéseinkkel ne maradjunk el. Gyakori, hogy a pénzintézet más termékének vagy szolgáltatásának igénybevétele esetén érvényes az adott akció. Például a pénzintézetnél nyitott bankszámláról kell teljesíteni a havi befizetést, akár csoportos beszedéssel; vagy hitelkártya szerződést kell kötnünk a lakástakarék-szerződésünkkel egy időben; esetleg nyugdíjbiztosítás vagy életbiztosítás egyidejű kötésével vegy ezek meglétével juthatunk az adott kedvezményhez. SMS-szolgáltatás vagy internetbank igénylését is elvárhatják a pénzintézetek, illetve olyan feltételt is találunk, ahol vállalnunk kell, hogy telefonon, e-mail-ben és más elérhetőségeinken reklámokat küldhetnek nekünk.

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk