Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés (napelemre is)

 

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. A tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő lakáshoz/lakóházhoz igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezményt (Falusi CSOK) felhasználhatja bővítésére és/vagy korszerűsítésére, akár ezzel egyidejűleg a használt ingatlan megvásárlására is.

 

Hogyan működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet.

 

Hány gyermektől vehető igénybe?

A CSOK-ot már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelheti. A támogatást igénybe vehetik akkor is, ha Önöknek már van 1 vagy több gyermeke, és akkor is, ha még csak tervezik a gyermekvállalást.

 

Meglévő gyermek

Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényelhet

 • vér szerinti gyermeke után,
 • örökbe fogadott gyermeke után, és
 • a legalább egy éve az Ön gyámsága alatt álló gyermeke után (ha a gyermek szülei elhunytak).

A támogatás további feltétele, hogy a gyermeket Ön tartsa el, Önnel közös háztartásban éljen, és Önnel együtt költözzön majd az új lakásba.

 

A CSOK szempontjából meglévő gyermeknek számít

 • a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően,
 • 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek,
 • 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy, akinek legalább egy éve tart ez az állapota, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.


Vállalt gyermek

A támogatást igényelheti olyan gyerek(ek) után is, aki(ke)t csak későbbre terveznek. Erre csak akkor van módja, ha Ön, vagy házastársa még nem töltötte be a 40. életévét.

 

Mekkora a támogatás összege?

 

300 000 Ft - 10 000 000 Ft

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

 

 

Egyéb tudnivalók

 • Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett állami támogatás összegével, vagy ha az igénylő számára kedvezőbb, a kedvezmény összegét meg lehet állapítani azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, amelyek után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.
 • Többgyermekes családok speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a Falusi CSOK mellé max. 25 évre (Falusi CSOK + Hitel)

  használt lakás vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre
  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 10 millió Ft összegű CSOK mellé max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 2,6 millió Ft összegű CSOK mellé max. 10 millió Ft-ot.


bővítésre és/vagy korszerűsítésre

  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 5 millió Ft összegű CSOK mellé max. 7,5 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 1,3 millió Ft összegű CSOK mellé max. 5 millió Ft-ot.

 

 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk