CSOK

 

 

Hogyan működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet.

Ki után veheti igénybe a támogatást?

A támogatást igénybe vehetik akkor is, ha Önöknek már van 1 vagy több gyermeke, és akkor is, ha még csak tervezik a gyermekvállalást.

Meglévő gyermek

Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényelhet

 • vér szerinti gyermeke után,
 • örökbe fogadott gyermeke után, és
 • a legalább egy éve az Ön gyámsága alatt álló gyermeke után (ha a gyermek szülei elhunytak).

A támogatás további feltétele, hogy a gyermeket Ön tartsa el, Önnel közös háztartásban éljen, és Önnel együtt költözzön majd az új lakásba.

A CSOK szempontjából meglévő gyermeknek számít

 • a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően,
 • 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek,
 • 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy, akinek legalább egy éve tart ez az állapota, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.


Vállalt gyermek

A támogatást igényelheti olyan gyerek(ek) után is, aki(ke)t csak későbbre terveznek. Erre csak akkor van módja, ha Ön, vagy házastársa még nem töltötte be a 40. életévét.

 

 

Nem felel meg a feltételeknek?

Amennyiben az új lakás vásárlására, építésre nyújtott CSOK feltételeinek nem felel meg, de a használt lakás vásárlására nyújtott CSOK feltételeinek igen, akkor a használt lakás vásárlására fordítható támogatás összege új lakás vásárlására, illetve építésre is igénybe vehető.

Egyéb tudnivalók

 • Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett állami támogatás összegével, vagy ha az igénylő számára kedvezőbb, a kedvezmény összegét meg lehet állapítani azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, amelyek után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.
 • Többgyermekes családok új vagy használt lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé max. 25 évre (CSOK + Hitel):
  • 3 vagy több gyermek esetén max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén max. 10 millió Ft-ot.
 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.

 

 

Adó- visszatérítési (ÁFA) támogatás egyidejű igénybevétele esetén az igényelt magasabb összegű támogatás bírálati díját kell megfizetni.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk