30-40%-os támogatás magánszemélyeknek napelemes rendszerre

 

 

Az elérhető információk alapján:

  • 30-40%-os támogatásra lehet számítani
  • Vissza nem térítendő támogatásról lesz szó
  • 2021 júliusától lehet majd igénybevenni a támogatást
  • a támogatásban részesülők már nem a jelenlegi szaldós, hanem egy ún. bruttó elszámolás szerint kötnek majd szerződést (részletek lentebb)
  • a jogosultak pontos köre és a támogatás mértéke, valamint a támogatható rendszerek felső teljesítményhatára 2021 elején lesz ismertetve

 

Kik pályázhatnak?

Jelenlegi információnk szerint magánszemélyek kaphatnak majd támogatást családi házakra telepített napelemes rendszerekre. Várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő nagycsaládosoknak lesz elérhető a támogatás.

A 2020. szeptember 25-én tartott GreenTech Zöld energia és fenntarthatóság konferencián Palkovics László bejelentette, hogy 30-40%-os  vissza nem térítendő támogatás várható családi házakra 2021-ben.

Ez a fenti MFB hitellel szemben nem csak kedvezményes hitelt (90% hitel, 10% önerő) jelent majd, hanem azt, hogy a napelemes rendszer 30-40%-át vissza nem térítendő formában fogja támogatni az állam. Az innovációs és technológiai miniszter azt is elmondta, hogy ezzel szeretnék ösztönözni a családokat, hogy mielőbb átálljanak megújuló energia, napenergia használatára.

Az október 9-én kiadott információk szerint a minisztérium már megkezdte a program kidolgozását, amelynek  célja, hogy segítse a 2020 elején elfogadott Klíma- és Természetvédelmi akciótervet, amely alapján 2030-ig 6000 MW-nyi napelemes rendszert szeretnének üzembe helyezni. Ennek részeként az is tervben van, hogy a következő évtized elejéig 200 000 háztartás rendelkezzen átlagban 4 kW-os rendszerrel.

A támogatás 2021 júliusától várható, részletek 2021 első felében fognak megjelenni, miután a minisztérium az Európai Bizottsággal is egyeztetett.

Amit azonban már most is tudunk, az az, hogy várhatóan azok a nagycsaládos háztartások vehetik majd igénybe, akik az ország fejletlenebb régióiban élnek.

A program keretein belül meghatározott értékhatárig lehet majd támogatást igényelni, ez az értékhatár, valamint a telepíthető napelemes rendszerek felső értékhatása és a támogatás pontos intenzitása még nem ismert.

Az ITM (innovációs és technológiai minisztérium) az áramszolgáltatókkal is egyeztetni fog, hogy megkönnyítsék a napelemes felhasználók energiafogyasztását és hatékonyságát okosmérők használatával.

A támogatásban részesülők már nem szaldós elszámolás szerint lesznek termelő-fogyasztók

Arról is szó esett, hogy a támogatásban részesülő projektek már nem a most is használt szaldóelszámolás szerint, hanem egy ún. bruttó elszámolás szerint használhatják majd napelemes rendszerüket. Erre azért lesz szükség, mert az EU-s szabályozások szerint 2024-től már nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást építeni.

 

Akkor ez most mit jelent?

Azt, hogy a napelemek által termelt, hálózatba betáplált, azonnal el nem fogyasztott energiát a szolgáltató más áron vásárolja meg, mint amennyiért a felhasználó azt az áramot veszi a szolgáltatótól, amit olyankor fogyaszt, amikor nem termel a rendszere (pl. éjszaka, vagy télen). Ez utóbbinak összege jelenleg 37-38 Ft/kWh körül mozog. Az előbbi összegét a későbbiekben fogják megszabni, de arra lehet számítani, hogy valamivel alacsonyabb lesz a vételárnál.

Ez azért érdekes, mert azok a háztartások, akik 2024 előtt a jelen cikkben ismertett támogatásban nem részesülve telepítenek napelemes rendszert, megtarthatják a szaldós elszámolást addig, ameddig a hálózati csatlakozási szerződésük érvényes, tehát ameddig nincs invertercsere, vagy rendszerbővítés.

Mivel ez a támogatás még nem elérhető, és sok részlete még nem ismert, valamint nagy valószínűséggel nem egy országos szintű támogatásról van szó, és a szaldós elszámolásra sem lesz vele lehetőség, a jelenleg telepítési folyamatban részt vevő, vagy telepítésen gondolkozó ügyfeleknek azt tanácsoljuk, hogy haladjanak a tervezett ütem szerint, hiszen minél előbb felkerül a napelemes rendszer a tetőre, annál előbb kezdhetik a spórolást.

 

Miért lesz jó a támogatás?

A jelenlegi támogatás (MFB 0%-os hitel)-re szánt forrás hamarosan kimerülőben lesz a hírek szerint, így szükség lesz egy másfajta, talán ennél is kedvezőbb támogatásra, hogy Magyarország folytathassa az egyre “zöldebb” működését.

A támogatással a napelemes rendszer 30-40%-át az állam finanszírozná vissza nem térítendő formában. Azt, hogy az összeg előre lehívható lesz-e, illetve pontosan milyen feltételek szükségesek majd a támogatás sikeres elnyerésére még nem ismerjük, továbbá arról sincs még információnk, hogy mekkora keretösszeg várható. (Ez fogja majd meghatározni, hogy hány család élhet a támogatással.)

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk